torsdag 29 december 2016

Juldagarna

Jag och barnen befinner oss hos mormor och morfar på jullov, vi tog tåget ned på annandagen. Men nu tänkte jag berätta lite om hur vi hade det på jul!

Vi firade jul hos oss i Strömbäck i år. Vårt stora hus är ju väldigt julfirarvänligt med dubbla uppsättningar kylar och frysar, många sängplatser och gott om plats för småkusiner  att springa runt och leka på. 

Vi hade en väldigt lugn och behaglig förmiddag på julafton, Ruben bjöd på sovmorgon till 8.30 och sen åt vi frukost i godan ro och tog en promenad. 

Noomi som hade varit hos mormor och morfar sen onsdagen kom upp med dem, men på väg dit, stannade de i Övik och gick på moster Emmas julgudstjänst. Det var levande julkrubba och morfar fick äntligen ett genombrott i sin skådespelarkarriär då han blev castad till värdshusvärd, en roll han spelade med stort engagemang. Noomi fick provsitta åsnan efter julspelet, här tillsammans med den omtalade värdshusvärden.


Och här tillsammans med moster Emma, kusin Hilding och fåren.


Strax före 14 kom våra gäster körandes på isiga vägar. Vi var tacksamma att alla kom fram helskinnade!
Vi började med att fika tillsammans, kyrkkaffe för vissa av oss. Jag hade bakat en pepparkaksrulltårta med lingongrädde, det var gott!



Efter fikat började vi förbereda och ta fram julbordet. Även om det mesta var lagat innan, tog det en bra stund att få allt klart. Vi hade delat upp maten, så alla bidrog med några grejer var. Medan jag och mamma förberedde maten tittade några i sällskapet på Kalle, tur att jag sett det så många år tidigare, känns inte som världens förlust att missa....

Maten smakade supergott! Och det blev som vanligt hur mycket som helst. Det var en blandning av traditionella julrätter, hemgjorda sillar, gravad lax etc. och lite annat plock, smördegspizza med chevre och fikon och en italiensk variant av Janssons frestelse.



Morfar och Ruben är redo att hugga in på godsakerna, den senare med haklappen på!







Efter maten kom tomten på besök, vi såg honom komma gåendes på vägen med lykta u handen. Noomi var lätt övertaggad och blev helt hysterisk när han tittade in genom fönstret, hon skrek att hon inte ville ha några grejer... Men det gick bra sen när tomten kom in, Noomi satt på behörigt avstånd i soffan, men vågade sig på att ställa två frågor till tomten; 
- har du några barn?
- har renarna flugit eller gått hit?

Sen berättade Noomi att hon har en kanin som heter Nine. Tomten delade ut några julklappar till barnen innan han gick vidare, Ruben råkade dock sova precis då, så han missade hela tillställningen, men Hilding tog skeptisk emot sina paket och Noomi skickade mig att få sina.
När tomten hade gått var Noomi tvungen att springa en rusch genom nedervåningen och sen slänga sig i soffan, så spänd hade hon varit!
Därefter hade vi egen julklappsutdelning, Noomi agerade hjälpnisse och vi fick alla så fina och bra presenter. 



Sen följde julaftonskväll med fika, julgodis och traditionsenlig julklappslek. En ganska sen kväll så som julaftnar ju brukar bli.


På juldagen sov vissa av oss ganska länge (tack snälla Ruben för ännu en underbar sovmorgon!), men så småningom sammanstrålade vi över en sen frukostlunch. Aldrig smakar väl julmaten så bra som dagen efter! Björn och Vide kom ut också, Björn sov inte över eftersom de bor i stan och Vide hade firat julafton med sina föräldrar, så det var mysigt att träffas.
Mitt i dagen tog vi en promenad i byn, upptankning av dagsljus är välbehövligt så här på årets mörkaste dagar.



Efter promenaden tog vi med oss glögg ut till lillhuset där vi satt till det skymde. Det är verkligen mysigt där även på vintern, tända en massa ljus och kura.


Sen följde juldagsbastu för några av oss, mamma och jag tog en extra promenad också, skönt att gå ner all julmat man proppar i sig (för att inte tala om alla Rocky roads...).
En lugn och vilsam juldag blev det verkligen, vilket var jätteskönt efter en lite mer intensiv och händelserik julafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar