torsdag 26 november 2015

Recept på Noomi och Idas adventsbullar

Måste dela med mig av vårt superbak häromdagen. Noomi (min ständiga följeslagare och hjälpreda i köket) och jag bakade världens godaste adventsbullar. Pappa Michael kan intyga och han gav dem 10 poäng av 10 möjliga. Ni fattar, måste helt enkelt provas!

Ingredienser saffransdeg:
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 150 g smör
- 2 kuvert saffran (stött i mortel med en sockerbit)
- 1/2 tsk salt
- 1 dl socker

- 1 ägg

- ca 12-15 dl mjöl...tills det blir bra helt enkelt!

Smula jäst och lös i 37 gradigt degspad på smör och mjölk. Tillsätt saffran, salt, socke, ägg och mjölet, lite i taget. Bearbeta degen lääänge så blir den sådär perfekt! En hushållsassistent underlättar.

Låt degen jäsa 40 minuter och förbered under tiden fyllningen!

Fyllning:
- 150 g smör
- rivet skal av en stor apelsin samt pressad saft, ca 1 msk.

- ekologiska russin
- lite socker
- mandelmassa

Dela degen på två och kavla ut till en rektangel. Bred på fyllningen. Strö över russin och lite socker. Riv mandelmassa direkt över degen och rulla sen ihop till en rulle. Skär i 24 fina bitar och lägg i bullformar för ytterligare en halvtimmes jäsning. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 230 gr varmluft ca 8-10 minuter tills de fått fin färg.

Ät och njut!

Noomi är en van hjälpreda nu och kunde själv smula jäst. Hälla i uppmätta ingredienser. Vakta bakmaskinen (ett mycket viktigt uppdrag). Kavla lite med sin barnkavel. Strö på russin och hjälpa till att rulla ihop degen. Strö över pärlsocker, lägga bullarna i formar... PROVSMAKA såklart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar