onsdag 31 december 2014

Gott nytt år bloggen!

Vi är i full gång med nyårsfirandet här på Babels. Familjen Westberg och Björn och Vide kom redan igår kväll. Nu har även familjen Forslund anslutit och vi är precis hemkomna från Gissjö där vi hade nyårsutflykt. Varm choklad med goda tillbehör, kakbuffé och korv med bröd, mums filibabba!
Snart ska vi påbörja projekt matlagning uppdelade i olika arbetslag.
Här är några bilder från utflykten 


måndag 29 december 2014

Några frekvent använda Humlisuttryck

Noomi har ett gäng uttryck som är väldigt användbara!
Här är några av de;

# Komma - med tydligt o
Det betyder helt sonika att hon vill komma upp i famnen en stund!

# Mamma leppa dig/Noomi leppa dig
Det första betyder att Noomi vill ha hjälp av ex mamma. Den andra varianten innebär att Noomi vill/kan själv

lördag 27 december 2014

Julafton 2014

Så kom julafton! Emma och Björn hade anslutit dagen innan och vi började med julfrukost tillsammans. En morgonpigg tomte hade redan varit där med några julklappar, och mamma och pappa hade dukat fint i matrummet. Självklart bjöds det på tomtegröt och skinkmackor!

Sen klädde vi oss för kyrkbesök. Det var många år sedan vi gick på julkrubban i kyrkan på förmiddagen, men nu när Noomi finns är det dags att återuppta en del gamla traditioner.
Pappa, Michael, jag och Humlan tog sparkarna till kyrkan. Noomi nedbäddad i sparklådan. Det hade kommit myyycket snö, så lite kämpigt var det att ta sig fram.  Men stämningsfullt. Förutom när Noomi gastade för full hals sen på hemvägen då, men det är inte alltid bullerbyidyll!

I kyrkan var det gudstjänst särskilt ämnad för barnen. De fick sitta med framme vid krubban och hjälpa till att bära fram figurerna. Moster Emma tog med Noomi fram. Hon satt andäktigt och tittade och lyssnade,  väldigt nöjd också när hon fick bära fram en herde till julkrubban!

När vi kom hem igen efter kyrkobesöket började vi pyssla med maten och allt kring det. Farmor, Åsa och Hans-Erik kom till oss vid 14-tiden, så vi var ett ganska behändigt litet julfirargäng.
Ett supergott och fräscht julbord dukades fram i köket medans våra gäster fick värma sig med glögg.

Så småningom fick vi fint besök av en tomte som kom med spark och lykta. Humlan fick titta i fönstret när den gick runt huset och vinkade till oss. Jag hade trott att Noomi skulle bli rädd för tomten, men inte det inte. Hon ville inte gå fram själv till tomten och sitta i knäet och så (normal självbevarelsedrift kallas väl det...) men att ta emot julklappar var inga problem! Noomi fick många fina saker, bland annat en egen resväska i form av en humla (såklart), som man både kan dra och åka på. Svårt att förklara, men googla trunki får ni se! Hon fick också pingvintofflor, klänning, bok och fina ugglor att hänga i granen. Av kusin Ozzy fick hon en mössa med hundar på.

En mysig julafton hade vi tillsammans och en trött Humlis parkerade sina fina lackskor och sammetsklänning på stolen innan läggdags.

fredag 26 december 2014

Dagarna före jul...

Jag har haft lite bloggsemester över juldagarna, men nu ska ordningen återställas!
I början av veckan, måndag och tisdag, fick mormor och morfar rå om Humlan alldeles själva när Michael och jag extraknäckte ett par dagar på vårdcentralen här i stan.
Jag behöver väl knappast nämna att det inte gått någon nöd på vare sig Noomi eller morföräldrarna, alla var väldigt nöjda och glada. De har varit ute mycket, Noomi har fått åka i sparklådan, vilket hon gillade skarpt!

Vi kallar henne komforthumlan...

Underbara utelivet

Å, det har varit såna fina dagar här i Kramfors ända sen julafton. Soligt, klart och kyligt som tusan, men ack så härligt.
Både igår och idag var vi ute med Noomi på förmiddagen. Hon fick åka pulka, göra snöänglar med mamma och kolla hur det såg ut med fågelmaten som hon och morfar satte ut i veckan.

lördag 20 december 2014

Och pepparkaksbaket!

Vi bakade en liten omgång pepparkakor idag med. Mest för dekoration, men Noomi fick baka några minikakor att ha till glöggen. Hon är ju erfaren pepparkakebagare nu efter att ha bakat hos dagmamman tidigare i december.
Greppade raskt kaveln och visste precis hur man skulle göra! Men sen fick vi snabba på med att få upp de stackats svamparna och stjärnorna på plåten, för Humlan började nämligen att vräka i sig av degen...

Åka pulka och klä gran

Vi har definitivt åkt till rätt ställe för att få fira en vit jul! Vi är i Kramfors nu, vitt och vackert inbäddat i ett litet snötäcke.
Vi kom sent igår kväll, pappa hämtade oss på Midlanda och strax före midnatt var vi äntligen framme hos mormor och morfar på Babels.
Noomi somnade på sista planet och fortsatte sova när vi sen bäddade ner henne i spjälsängen i mormor och morfars sovrum. Man kunde kanske tro att hon skulle bli lite snopen och förvånad när hon vaknade i morse, men inte Humlan inte. Hon kröp ned mellan mormor och morfar och fortsatte lugnt att sova vidare en stund till.
Dagen har varit lång och behaglig. Vi har varit ute i solen, fyndat på Erikshjälpen och köpt de sista julklapparna.
Morfar har dragit Noomi i pulkan på en riktig långtur. Hon satt högtidligt på fårskinnsfällen och var helnöjd. Kan nog bli en favorit i repris imorgon...

Vi har också klätt granen idag. Humlis var väldigt engagerad, stod på huvudet nere i pyntlådan och langade pomler för glatta livet. Och fin blev den, absolut inget stilrent färgtema, utan upp med allt och lite till!

onsdag 17 december 2014

Vila....på kuggen

Noomi har så roliga uttryck! Kuggen! Hur roligt låter det inte?!
Hon vill ofta lägga sig och vila, antingen i soffan eller på golvet. Ibland vill hon ha sällskap där på golvet.

Så här såg det ut hemma idag. Den här veckan är det pappa-Humlis-vecka. De är lediga tillsammans och har det mysigt.
Noomi kom med filten och ville vila, frågade efter "kuggen" och la sig tillrätta.

måndag 15 december 2014

Noomi hälsar på hos tigrarna och mammutarna...

..jo,.det är faktiskt sant! I lördags när Michael låg hemma och sov efter att ha jobbat natt, gjorde jag och Humlis oss en utflykt till Universeum.
Där kunde man få besöka istiden. Det var det mest spännande med hela besöket om ni frågar Noomi. Det låg längst uppe på taket och var med andra ord utomhus, så känslan av istid infann sig verkligen. Man fick låna jättesnygga leopardmönstrade filtar att svepa om sig, även det tyckte Noomi var väldigt roligt. Vi tittade länge och väl på de jättelika mammutarna som rörde på sig,  och till och med andades! Det fanns också modeller av vita, sabeltandade tigrar  (som röt) och jättehjortar. Otroligt välgjorda och verklighetstrogna, ja, det kändes så, har ju faktiskt inte träffat de här djuren på riktigt vid närmare eftertanke...
Självklart kollade vi också på hajarna när vi var på Universeum. Och aporna i regnskogen. Fast ormarna tyckte Humlan var läskiga, trots att hennes ormfobiska mamma var väldigt cool!
En mysig utflykt hade vi, och så här två dagar senare pratar Noomi fortfarande om mammutarna...

På sälspaning

I lördags sken solen så innerligt på oss här i Sannegårdshamnen. Det är inte alltid vi lyckas hinna ut och fånga den så här års, men det gjorde vi den här gången.
Noomi och jag gick ned till sälarna, de är inte riktiga, men desto bättre att leka med. Alla barn älskar de här söta små betongkorvarna, och så även Humlan!












söndag 14 december 2014

Nya vantar...

...med ugglor såklart!
Noomi är inte så förtjust i handskarna jag köpte till henne tidigare i höst. Svårt att hålla i saker, för att inte tala om att få på dem på handen och lyckas få ut tummetott i tumhålet... Nej, då spelar det ingen roll att det är superhandskar från fina märket.
Humlan och jag köpte därför henne ett par fodrade vantar istället, igår på Åhléns. Dessa underbara med ugglor fastnade vi båda för. Expediten fick klippa bort lappen för Noomi ville inviga dom på direkten!

måndag 8 december 2014

En mjuk start på veckan

Noomi fick en lugn start på veckan. Eftersom Michael har nattjoursvecka den här veckan, blir hon lämnad vid lunch måndag, onsdag och fredag.
Med andra ord en mysig förmiddag för mina hjärtan. De öppnade dagens lucka i Humlans kalender och läste självklart boken. Sen när det var dags för frukost gick Noomi runt i köket och sjöng en egenkomponerad visa på melodi "lille katt". Fast istället för katt sjöng hon lille söte båbej-gööt.
Självklart lagade pappa blåbärsgröt!

Jag fick äran att hämta en glad tjej hos dagmamman idag. Noomi berättade att de hade målat och att hon ritat en säl och en gris. Hon trivs jättebra hos Ljuba och det känns himla skönt!

Noomi pratar ju otroligt mycket och bra. Hon gör sig lätt förstådd med rätt långa meningar och snappar upp nya, svåra ord som en svamp. Igår vid middagen pratade vi om hennes bordstablett med mönstret guldfisk som hon fått i present av mormor. Och vips hade Noomi lärt sig säga de viktiga orden: Svenskt tenn. Det ni!

söndag 7 december 2014

En skön söndag

Det var länge sen vi hade en helgdag ensamma utan  planer på diverse aktiviteter och måsten. Men idag var faktiskt en sån dag.
Vi vaknade upp till regnsmatter mot fönstren och låg kvar länge i sängen alla tre. Noomi öppnade sjunde luckan i sin pixikalender och vi läste "Knöl och bök och allergichocken", som var dagens bok, flera gånger. En mycket lärorik och informativ bok må jag säga!
Framemot niosnåret steg vi upp och gjorde mysfrukost. Tända ljus, julmusik och skinkmacka. Humlis hade beställt "båbej-gööt, blåbärsgröt alltså. Och när hon slukat sin grötportion fortsatte hon med resterna av min skinkmacka.

Ja, sen har vi bara skrotat på här hemma. Gjort lite lagom ansträngande pyssel så som att skriva julkort och slå in julklappar. Michael ordnade med ett koppel till en av Noomis kaniner vilket blev väldigt uppskattat av vår lilla djurfantast. Hon har också raceat runt här hemma med sin vagn (favoriten helt klart), lekt och haft en skön hemmadag.
När Humlan hade sovit lunch, trotsade vi regnet och gav oss ut. Vi var helt ensamma i lekparken konstigt nog... Men det roligaste där var ändå de stora vattenpölarna utanför. Jag och Noomi plaskade, stampade och sprang genom de härliga vattenpussarna. Det var väldigt roligt ända tills Noomi ramlade med ansiktet nedåt i en jättepöl. Hon blev sååå ledsen stackarn..
Det blev en kort lekstund idag för det regnade verkligen mycket!

Nu på kvällen när Noomi och Michael satt och myste i soffan ropade Humlan på mig; "mamma kom och gosa!"
Hon vill alltid att vi ska kramas alla tre!